Zoekwoorden en alles wat je er over moet weten

Met dagelijks méér dan 8 miljard zoekopdrachten in Google, is het als bedrijf enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je bij relevante zoekopdrachten tussen één van de eerste resultaten te verschijnen. Dit is waar zoekwoorden in beeld komen. Waarom zijn ze zo belangrijk? En hoe kan je er zodanig op inspelen dat je als eerste verschijnt in zoekmachines? 

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden in zoekmachines zijn de woorden of zinnen die gebruikers in zoekmachines intikken wanneer ze iets zoeken. Ze zijn de basis van zoekmachine marketing, ook wel bekend als search engine marketing (SEM). 

Wanneer iemand bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine wil kopen, kan hij of zij in een zoekmachine “beste wasmachines 2023” intypen waarop de zoekmachine dan een lijst met relevante resultaten voor die zoekopdracht geeft. 

Waar en wanneer gebruik je zoekwoorden?

In de context van zoekmachineoptimalisatie (SEO) worden zoekwoorden gebruikt om de inhoud van een website te optimaliseren, zodat deze hoger verschijnt op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s). Door de inhoud van de website te optimaliseren en te linken aan relevante zoekwoorden, is de kans groter dat de website verschijnt wanneer iemand op die termen zoekt.

In de context van zoekmachine adverteren (SEA) worden zoekwoorden gebruikt om specifieke gebruikers die naar die termen zoeken, aan te spreken. Adverteerders bieden op trefwoorden, en als hun bod hoog genoeg is, verschijnt hun advertentie bovenaan de zoekresultaten wanneer iemand op die termen zoekt. 

Je kan het wat vergelijken met de veilinghuizen waar de veilingmeester tegen een razendsnel tempo de biedingen afratelt en ondertussen jij en je concullega’s tegen elkaar opbieden om het reclamebord dat op Times Square staat, te bemachtigen. 

Welke zoekwoorden heb je nodig in je marketingplan?

Je kan zoekwoorden indelen in verschillende categorieën: op basis van de lengte van het zoekwoord, de match types of de zoekintentie. 

Lengte van de zoekwoorden: short-tail vs. long-tail

Zoekwoorden kunnen worden verdeeld in twee categorieën: short-tail en long-tail zoekwoorden. 

Short-tail zoekwoorden

Short-tail keywords, ook wel broad match keywords genoemd, zijn meestal maar één of twee woorden lang en hebben een breed bereik. Zij genereren een hoog zoekvolume, maar zijn vaak competitiever en moeilijker te vinden in zoekmachines. Vanwege hun brede karakter kunnen ze ook leiden tot lagere conversiepercentages, omdat ze vaak worden gebruikt door zoekers die zich alleen in de eerste fasen van de koopcyclus bevinden en niet per se klaar zijn om een aankoop te doen.

Long-tail zoekwoorden

Long-tail keywords daarentegen zijn specifieker en bestaan meestal uit drie of meer woorden. Zij genereren een lager zoekvolume, maar zijn doorgaans minder concurrerend, gemakkelijker te vinden en doelgerichter. Dit maakt ze een effectieve manier om hoge kwaliteit, high-intent verkeer aan te trekken naar een website, die meer kans heeft om te converteren in een verkoop of lead. Bovendien kunnen long-tail zoekwoorden ook worden gebruikt om de inhoud van de website te optimaliseren en de organische zoekresultaten te verbeteren, omdat ze vaak minder concurrerend zijn en meer specifiek voor een bepaalde niche of onderwerp.

Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat je eigenaar bent van een sportwinkel. Als je biedt of focust op het korte zoekwoord “sportartikelen”, kan je advertentie of zoekresultaat verschijnen voor een groot publiek. Als je echter biedt of focust op het long-tail trefwoord “betaalbare voetbalschoenen voor kinderen,” zal je advertentie of zoekresultaat specifieker zijn en waarschijnlijk klanten aantrekken die op zoek zijn naar dat specifieke product. 

Lengte van zoekwoorden in SEA

Als het gaat om reclame, zijn long-tail zoekwoorden vaak minder duur dan short-tail zoekwoorden. Omdat ze minder concurrerend zijn, hebben ze meestal lagere kosten per klik (CPC), waardoor ze een kostenefficiënte manier zijn om een zeer gericht publiek te bereiken. Long-tail keywords kunnen ook helpen om de advertentierelevantie te verbeteren, wat de click-through rates (CTR’s) en kwaliteitsscores kan verhogen, wat resulteert in lagere kosten per klik en betere advertentieplaatsing.

Lengte van zoekwoorden in SEO

Bij het optimaliseren van websites worden long-tail keywords gebruikt om gerichte en relevante content te creëren die aansluit bij de zoekintentie (waar je later in dit artikel meer over leert) van de gebruiker. Dit kan de gebruikerservaring verbeteren en leiden tot meer betrokkenheid, langere sessieduur en een lager bouncepercentage. Bovendien kan het gebruik van long-tail keywords in meta titels, beschrijvingen en alt-teksten, zoekmachines helpen de inhoud van een pagina beter te begrijpen en de relevantie en ranking ervan te verbeteren.

Kortom, long- en short-tail keywords hebben een grote invloed op advertenties en website-optimalisatie. Hoewel short-tail keywords een hoog zoekvolume genereren, zijn ze niet altijd het meest effectief in termen van conversie en kosteneffectiviteit. Long-tail keywords daarentegen zijn specifieker en gerichter, waardoor ze een effectieve manier zijn om verkeer van hoge kwaliteit aan te trekken en de advertentierelevantie en organische zoekresultaten te verbeteren. 

Door een combinatie van zowel long-tail als short-tail zoekwoorden en match types te gebruiken, kunnen adverteerders en website beheerders een effectieve SEM en SEO strategie creëren.

De match types van zoekwoorden: broad vs. phrase vs. exact

Match types zijn een cruciaal onderdeel van adverteren in zoekmachines, omdat zij bepalen welke zoektermen de advertentie van een adverteerder doen verschijnen. Match types geven adverteerders de mogelijkheid om de relevantie van hun advertenties te verhogen, zodat ze het juiste publiek bereiken.

Zoekwoord vs zoekterm

Een zoekwoord is een specifiek woord of een specifieke zin die je zelf instelt om je advertenties te laten activeren. 

Een zoekterm is hetgeen een gebruiker invoert in de zoekmachine om een antwoord op z’n vraag te krijgen. Wanneer een gebruiker een zoekterm invoert, matcht de zoekmachine de zoekterm met relevante zoekwoorden, en als de zoekwoorden van je advertentiecampagne overeenkomen met de zoektermen van de gebruiker, kan je advertentie in aanmerking komen om in de zoekresultaten te verschijnen.

Ter verduidelijking: een zoekwoord is de term of zin waarop je biedt in bijvoorbeeld Google Ads, terwijl een zoekterm de term of zin is die een gebruiker in de zoekbalk van Google typt en die al dan niet overeenkomt met je zoekwoorden. 

Je kunt zoekwoord gegevens gebruiken om te begrijpen welke specifieke zoekopdrachten je advertenties activeren en om je lijst met zoekwoorden te optimaliseren zodat deze gericht zijn op de meest relevante zoekopdrachten voor je bedrijf.

Zoekwoorden en match types

Er zijn drie primaire match types: broad match, phrase match en exact match.

 1. Broad match:
  broad match keywords zijn de minst specifieke match type. Ze laten advertenties verschijnen voor zoektermen vergelijkbaar met het zoekwoord, inclusief misspellingen, synoniemen, en gerelateerde zoekopdrachten. Als je bijvoorbeeld biedt op het brede trefwoord “tennisschoenen”, kan je advertentie verschijnen voor zoekopdrachten zoals “sneakers” of “hardloopschoenen”.
 2. Phrase Match:
  phrase match keywords zijn specifieker dan broad match keywords, omdat ze vereisen dat de zoekterm de keyword phrase in de juiste volgorde bevat. Als je bijvoorbeeld biedt op het trefwoord “betaalbare tennisschoenen”, kan je advertentie verschijnen voor zoekopdrachten zoals “korting tennisschoenen” of “betaalbare tennissneakers”.
 3. Exact match:
  exact match trefwoorden zijn de meest specifieke match type, omdat ze vereisen dat de zoekterm een exacte match is met het trefwoord. Bijvoorbeeld, als je biedt op het exacte trefwoord “goedkope tennisschoenen,” zal je advertentie alleen verschijnen voor zoekopdrachten die de exacte zin “goedkope tennisschoenen” bevatten.

Gebruik zoekintentie om de relevantie van je campagnes te verhogen

Zoekintentie voor zoekwoorden verwijst naar de reden of het doel achter de zoekopdracht van een gebruiker. Het begrijpen van zoekintentie is cruciaal voor het creëren van effectieve zoekmachine marketing strategieën omdat het je helpt je zoekwoorden nauwkeuriger te richten en meer relevante inhoud te bieden aan gebruikers.

Er zijn over het algemeen vier soorten zoektermen:

 1. Informatieve intentie: Wanneer een gebruiker op zoek is naar informatie over een onderwerp of product. Bijvoorbeeld “hoe maak ik koffie” of “beste laptop voor grafisch ontwerp”.
 2. Navigerende intentie: Wanneer een gebruiker op zoek is naar een specifieke website of merk. Bijvoorbeeld “YouTube” of “Converse schoenen”.
 3. Transactionele intentie: Wanneer een gebruiker een product of dienst wil kopen. Bijvoorbeeld “laptop online kopen” of “kortingscodes voor Nike schoenen”.
 4. Commerciële intentie: Wanneer een gebruiker zich in de onderzoeksfase van het koopproces bevindt en prijzen of kenmerken van producten vergelijkt. Bijvoorbeeld: “beste laptop voor videobewerking” of “vergelijk de prijzen van Converse schoenen”.

Door de intentie achter de zoekopdracht van een gebruiker te begrijpen, kan je meer gerichte en relevante advertentieteksten, landingspagina’s en inhoud creëren om de kans te vergroten dat de gebruiker wordt omgezet in een klant.

Hoe gebruik je deze informatie nu in je marketingstrategie? 

Dus, hoe werkt het nu allemaal samen? Bij het opzetten van een zoekmachine marketing campagne is het belangrijk om de juiste zoekwoorden te kiezen. Hier zijn enkele tips:

 1. Begin met een uitgebreid zoekwoorden onderzoek:
  gebruik een tool zoals Google’s Keyword Planner om relevante zoekwoorden voor je bedrijf te identificeren. Denk na over de termen waarop je doelgroep mogelijk zoekt en zoek naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume en weinig concurrentie.
 2. Gebruik een mix van soorten wedstrijden:
  Afhankelijk van je doelen, wil je misschien een mix van match types gebruiken in je advertentiecampagne. Exacte match kan nuttig zijn voor het targeten van zeer specifieke zoekwoorden, terwijl brede match je kan helpen een breder publiek te bereiken.
 3. Hou je campagne goed in de gaten:
  Als je campagne eenmaal loopt, hou dan je prestatiecijfers goed in de gaten. Krijg je de gewenste resultaten? Zo niet, dan moet je misschien je zoekwoorden of match-types aanpassen.
 4. Test, test, test:
  Een van de beste manieren om je SEM-campagnes te optimaliseren is om te blijven testen, gegevens te verzamelen en weloverwogen beslissingen te nemen om je avontuur door zoekmachinemarketing voort te zetten.


Starten met het bepalen van je zoekmachine marketing strategie? Contacteer ons vrijblijvend en dan bekijken we samen de beste mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld